Fotolijsten Professioneel Ophangen

Een muur met enkele mooi gepresenteerde fotolijsten brengt een kamer tot leven. Je kan er niet alleen je mooiste foto’s in presenteren, het geheel heeft bovendien een decoratief effect. Maar wat op het eerste zicht dus een eenvoudige opdracht lijkt, gewoon enkele lijstjes ophangen, is bij nader inzien toch niet vanzelfsprekend.

Fotolijsten ophangenIn dit artikel bespreken we stap voor stap hoe we enkele fotolijsten met verschillende afmetingen kunnen ophangen zoals in het voorbeeld hiernaast.

We hebben gekozen voor zwarte bloklijsten omdat deze geen al te brede rand hebben, maar wel erg diep zijn. Dit geeft een extra leuk effect wanneer je de fotomuur vanaf de zijkant bekijkt. Het zorgt er ook voor dat de aandacht naar de foto’s gaat en niet zozeer naar de fotolijst. Je kan deze fotolijsten kopen bij Acaza.nl. Andere materialen vind je in de gewone doe-het-zelf zaak zoals bijvoorbeeld een gamma of praxis.

De Juiste Hoogte Bepalen

We willen dus het midden van onze lijsten op gelijke hoogte hangen, maar dan stelt zich dadelijk de vraag: Welke is een juiste hoogte?  De ooghoogte van een gemiddeld persoon is het meest voor de hand liggend.

Op die manier komen de fotolijsten op een natuurlijke wijze en als het ware vanzelf in het gezichtsveld. Je wilt bovendien vermijden dat iemand zich moeten bukken of naar beneden moeten kijken om naar je mooiste foto’s te kijken.

Omdat het midden van elke lijst op gelijk hoogte hangt, ervaart het menselijk oog dit als een harmonisch geheel. Dat de fotolijsten bovenaan of onderaan niet gelijk lopen is niet zo belangrijk. Het oog kijkt hier als het ware over heen.

De Hoogte Afmeten

Fotolijsten ophangen - stap 2Wanneer we uitgaan van een gemiddelde ooghoogte 150 à 160cm, dan gaan we deze eerst aanduiden op onze toekomstige fotomuur.

Je gebruikt best een waterpas om zeker te zijn dat de lijn perfect horizontaal loopt en een potlood zodat je achteraf de markeringen opnieuw gemakkelijk kan verwijderen. Eventueel kan je ook met afplaktape werken omdat je die later gemakkelijk opnieuw kan verwijderen.

Afstand Tussen de Fotolijsten

Tussen de fotolijsten die we willen ophangen, gaan we telkens evenveel ruimte laten. Als algemene regel geldt dat we foto’s met een zelfde thema en uitzicht dichter bij elkaar kunnen plaatsen (bijvoorbeeld vakantiefoto’s). Lijsten of schilderijen die compleet verschillend zijn worden verder van elkaar geplaatst.

Achteraf is het moeilijk om de afstand tussen de lijsten aan te passen. Daarom probeer je dit best op voorhand eens uit door de fotolijsten op de grond tegen de muur te plaatsen. Op die manier zal je al een goed idee krijgen van het finale resultaat.

De Fotolijst Nameten

Fotolijsten ophangen - stap 3We weten nu goed waar we onze fotolijsten willen hangen, alleen dienen we er nu voor te zorgen dat elke lijst mooi uitgelijnd op de juiste hoogte komt te hangen.

Elke lijst heeft zijn eigen systeem van ophanging ( zoals een metalen hanger, een metalen draad, een driepunt-systeem…) en dit bevindt zich meestal niet in het midden van de lijst maar iets hoger. In ons voorbeeld meten we de afstand tussen het midden van de lijst en het ophangsysteem meten (zie foto).

De Finale Markeringen

Fotolijsten ophangen - stap 4Diezelfde afstand die we net nagemeten hebben, gebruiken we nu om aan te duiden waar onze schroef of nagel in de muur dient te komen.

Dit wil zeggen dat we deze afstand zullen gebruiken om aan te duiden hoe ver boven onze lijn we een kruisje zullen plaatsen om te boren of te schroeven. Op die manier zorgen we ervoor dat het midden van onze fotolijst terechtkomt op onze stippellijn.

Boren en Ophangen

Eenmaal we alle markeringen hebben, kunnen we gaatjes boren om onze schroeven te plaatsen. In een houten muur kan met nagels gewerkt worden en hoef je niet noodzakelijk te boren. Hang daarna je fotolijsten op en geniet van het resultaat.

Wanneer je liever geen gaatjes maakt in je muur, kan je altijd gebruik maken van een ophangsysteem. Meer info hierover vind je in ons artikel ‘Een ophangsysteem voor Fotolijsten‘. Dankzij de rails van Arti Teq hang je lijsten en schilderijen netjes aan je muur zonder dat je telkens opnieuw gaatjes moet boren.